Yaka Mikrofonu Mu, Headset Mikrofon Mu?

15-03-2022 19:40
Yaka Mikrofonu Mu, Headset Mikrofon Mu?
Sahnede sabit kalmak zorunda kalan bir papazın işini kolaylaştırmak amacıyla uzun bir kabloya bağlanan bir mikrofon ilk yaka mikrofonuna benzer cihaz oluşturulmuştur. Sonrasında bu tasarımın hareketi çok kolaylaştırdığı ve bu tarz bir ürüne talep olduğunu anlayan üreticiler, el mikrofonu ve masaüstü mikrofonu birleştirerek ibadethaneler için güvenilir ses arttırma çözümleri olan yaka mikrofonunu ürettiler. 1950’lerde geliştirilen ilk tasarımlar büyük ve hantaldı. 20 yıl sonra gelecek olan yaka mikrofonları ise görünmesi zor ve iş gören bir tasarıma sahipti. Pop şarkıcısı Janet Jackson, 1980’lerde Headset (kafa tipi) mikrofonu ilk kez kullanmaya başladığında, sonrasındaki 20 yılda ABD’deki kiliselerde bu mikrofonların kullanımı yaygınlaştı.
Günümüzde ses uzmanları ise Headset mikrofonların bir kaynakla mikrofon kullanmanın en iyi yolu olduğunu düşünüyor. Bu yazı ile sizlere ihtiyacınıza göre hangi tip mikrofonun doğru olduğuna dair karar vermenize yardımcı olacağız.



Yaka Mikrofonları
Yaka mikrofonları, dünya çevresinde ses arttırma ihtiyacı olan ibadethanelerde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Din görevlilerinin bu mikrofonları tercih etmesinin nedeni, yayıncılarla aynıdır: bu mikrofonları görmek çok zordur. Kablosuz modeller ise bu özelliğe ayrıca hareket özgürlüğü eklemektedir. Yaka mikrofonlarının birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar:
  • İbadethanelerde kullanımı yaygındır, çoğu din görevlisi bu mikrofonları kullanmaya alışıktır.
  • Dinamik ve kondenser seçenekleri mevcuttur, kondenser seçeneği daha çok tercih edilir.
  • Küçük ve görünmesi zor, kolayca saklanabilir.
  • Kutup deseni seçenekleri mevcuttur: Tüm yönlü veya çift yönlü.
  • Uygun fiyatlıdır.
  • Çok dayanıklıdır.
  • Bir takım tarafından kullanılabilir.

Bu özelliklere sahip olmalarına rağmen, yaka mikrofonları birkaç özelliğinden ötürü ses teknisyenleri arasında halen çok yaygın değildir. Televizyon stüdyosunun kontrollü ortamı, bir ibadethaneninkinden çok farklıdır. Bu nedenle yaka mikrofonları ibadethanelerde daha çok Feedback yapabilir ve ortam sesi yakalayabilir. Bir başka sıkıntı da konuşmacı kafasını hareket ettirdikçe ses seviyesinde değişimler gerçekleşebilmesidir. Ancak bazı ses teknisyenleri de bu sorunların doğru kutup desenine sahip yaka mikrofonları seçilerek önlenebileceğini söylemektedir.
Tüm yönlü mikrofonlar sesi her taraftan alır ve kullanıcının ağzından 12- 20cm mesafeye yerleştirilmelidir. Bu mikrofonlar daha doğal ses düzenine sahiptir ancak rüzgar ve kablo sesi üretmeye daha yatkındır. Patlama seslerine (“b” ve “p” harfleri söylenirken oluşabilecek seslere) karşı koruma sağlar.
Çift yönlü mikrofonlar kardioit veya süperkardioit kutup deseni ile Feedback sorunlarına karşı daha fazla koruma sağlar ancak patlama ve rüzgar seslerine ve yakınlık efektine karşı daha hassastır. Kabloyu kullanıcının kıyafetine sabitleyerek kablo sesini azaltabilirsiniz.
Kutup deseni fark etmeksizin, kullanılmayan mikrofonları kullanıcı kullanım alanına yaklaşırken kapatın. Comb Filtre ile bu durum değiştirilebilir (Comb Filtreler, sinyalde gecikme varsa ve kendine ekleme yapıyorsa ortaya çıkar. Bazı frekanslar iptal edilir ve bazı frekanslar arttırılır, böylece ortaya çıkan arttırılmış sesteki tonal kalite değişir.).



Headset (Kafa Tipi) Mikrofonlar

Headset mikrofonlar, daha az görünen versiyonları çıkana kadar pek kullanılmıyordu. İlk modeller çok kırılgan bir yapıya sahipti ve çok sayıda farklı kişi mikrofonu kullandığında şekli dağılıyordu. İlk modeller ayrıca sadece kafanın veya kulağın tek tarafına takılabiliyordu. İki taraflı tasarımlar piyasaya sürülene dek bu durum büyük bir şikayet nedeniydi. Bu mikrofonlar diğer mikrofonlara oranla çok daha yüksek fiyat etiketlerine sahiptir. Kafaya takılan mikrofonlar, günümüzde ibadethane uygulamalarında yaka mikrofonlarına göre daha fazla tercih edilmektedir.
Ses teknisyenleri, yaka mikrofonunda görülen hiçbir sorun bulunmadığı ve daha fazla avantaj sağladığı için Headset mikrofonları daha çok tercih ederler. Bu avantajlar:
  • Az Feedback ve daha fazla Gain sağlarlar, çünkü mikrofon kaynağın hemen yakınındadır. Mikrofon, konuşmacının kafasıyla birlikte hareket ettiği için ses kalitesi ve seviyesi devamlı olarak aynıdır.
  • Çift yönlü ve tüm yönlü kutup desenine sahip çeşitleri mevcuttur.
  • Göze batmaz tasarıma sahiptir. Tek kulak çevresinden geçen veya kablo çerçeve yapısına sahip modelleri ile mikrofon, kullanıcının yüzünün iki tarafına 2.5 cm uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilebilir.
  • Çoğu profesyonel seviye Headset mikrofonlar 4 renk seçeneğine sahiptir, böylece kullanıcıya daha uyumlu bir seçim gerçekleştirilebilir.
  • Daha tutarlı ses kalitesi, daha az Feedback sorunu ve daha iyi Feedbacksiz Gain sağlar.
  • Tüm yönlü ve çift yönlü modelleri mevcuttur.
Yani genel olarak diyebiliriz ki Headset mikrofonlar, yaka mikrofonlarına oranla daha sağlam ve güçlü sinyal ve daha az Feedback sağlar.



Seçim Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Ses sisteminizle alakalı gerçekçi bir değerlendirme yapın. Kullanacağınız mikrofonlar ses düzeninizin sadece bir parçası olacak, akustik veya teknik sorunlarınızı ortadan kaldırmayacak. Eğer ses sisteminizde bir eksiklik varsa veya Feedbacksiz Gain performansında sınıfta kalıyorsa, farklı bir mikrofon kullanmak hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Farklı bir mikrofon kullanmak, yara bandıyla bir kırığı tedavi etmeye benzer.
Göz önünde bulundurulması gereken başka bir konu ise sisteminizi kullanacak kişi. Eğer bu kişi kullanım alanında sabit duracaksa, Headset veya yaka mikrofonu kullanmak yerine podyum veya Gooseneck mikrofon kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.