Nasıl Bir Mikrofon Tercih Etmeliyim ?

15-03-2022 19:35


İlk defa mikrofon alacaksın ancak neye ihtiyacın olduğundan emin değil misin? Bu makalede sizlere mikrofon uygulamaları ve tiplerinden bahsedeceğiz.
Bir mikrofon satın alırken bu mikrofonu ne amaçla ve hangi ortamda kullanacağınız sorularını cevaplamanız gerekir. En doğru cevaplara ulaşmak için aşağıdakiler gibi daha özelleşmiş sorular sormalıyız:
-Vokal veya enstrüman mikrofonu?
-Dinamik veya kondenser?
-Yakalama deseni (kutup deseni) çeşidi?
-Kablolu veya kablosuz?
-Yüksek veya düşük bütçe?

Vokal mi yoksa enstrüman mı kaydedeceğim?
Çoğu mikrofon üreticisi mikrofonları belirli ses kaynaklarına göre tasarlar. Örneğin, bateri ile kullanılmak için tasarlanan mikrofonlar vokaller ile kullanılacak mikrofonlara göre farklı karakteristiklere sahiptir. Mikrofonunuzu akustik gitarla veya gitar amfisiyle mi kullanacaksınız? Ev stüdyonuzda Rap kayıtları mı alacaksanız? Bağıran, güçlü vokal kayıtları almayı mı planlıyorsunuz? Her durumda olmasa da çoğu durumda vokal veya enstrüman mikrofonu arasında bir seçim yapmanız gerekecek.

Ne tarz bir ses istiyorum?

Bu kısımda mikrofonların ne yaptığı ve nasıl çalıştıklarıyla ilgili daha çok bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Ne Yapar?: Mikrofon, sesi elektriksel sinyale dönüştüren bir cihazdır.
İki yaygın çeşidi bulunur:

Dinamik:
Basit, sağlam diyafram/bobin içerir. Bu tür mikrofonlar yüksek ses seviyelerini bozunma olmadan işleyebilir.


Kondenser:
İçinde bulunan hafif ve hassas diyafram ile yüksek isabet ve pürüzsüzlükle sesleri yakalar. Pille veya Phantom güç kaynağı ile çalışır.

Aşağıdaki tablo, iki mikrofon tipi arasında geniş bir karşılaştırma içermektedir. Bu bilgiler genellemeye dayalı olup, çoğu kategoride istisnalar bulunmaktadır.

Dinamik Mikrofon Kondenser Mikrofon
Yapı Basit Daha karmaşık
Fiyat Daha ucuz Daha pahalı
Tutuş Hassasiyeti Hor kullanıma müsait Dikkatli kullanılmalı
Ses Kalitesi Daha geniş frekans aralığında daha iyi ses kalitesi En yüksek frekanslarda bile çok hassas, yumuşak ve doğal ses
Güç Kaynağı Harici güç kaynağına gereksinim duymaz Phantom güç veya pil gerektirir
Ortam Canlı performans ve bazı kayıt durumlarında kullanıma müsait Kontrollü ortamlarda, kayıtta ve bazı canlı performans uygulamalarında kullanıma müsait


Frekans Tepkisi
Her mikrofonun kendine has bir imzası vardır ve bu imzanın da bir parçası frekans tepkisidir. Frekans tepkisi mikrofonun basit anlamda sesini belirler. Bu frekans aralığı, mikrofonun ürettiği ve frekanslar arası değişkenlik gösterdiği sesin aralığıyla (en düşükten en yüksek frekansa kadar) belirlenir. En çok görülen frekans eğrileri düzenlenmiş ve düz şekildedir.

Sesin kaynağı ne?
Kutup deseni veya yakalama deseni anlamında en yaygın 2 tip vardır. Bunlar tüm yönlü (Omnidirectional) ve tek yönlü (Unidirectional). Tüm yönlü mikrofonlar tek bir alanı izole etmek için kullanılamazlar ve en iyi kullanım alanları yüksek isabetli kayıt ve yayıncılıktır.  Feedback sınırlamalarından dolayı çoğunlukla ses arttırma/güçlendirme uygulamalarında kullanılmaz. Tek yönlü mikrofonlar, tek taraftan gelen sesi yakalar. En yaygın tek yönlü mikrofon tipi kardioittir (kalp şekilli).  Bu tip mikrofonlar, en çok mikrofonun önünden gelen sesi yakalarken yanlardan daha az ve en alttan çok az ses yakalar. Süperkardioit veya hiperkardioit mikrofonlar daha dar yakalama desenlerine sahip olduklarından ötürü daha güçlü ses izolasyonu sağlar. Bu tip mikrofonlar sesi izole ettiği ve Feedback önleme amacıyla hoparlörlerden uzakta kullanıldıkları için en iyi canlı performans uygulamalarında kullanılabilir. Bu nedenle tek yönlü mikrofon sayısı tüm yönlü mikrofon sayısından çok fazladır.

Kablosuz gerekli mi?
Rahatça hareket etmek isteyen ve kabloya takılıp yanlışlıkla sökmek istemeyen müzisyenler için ideal olan kablosuz mikrofonlar çok sayıda avantaj sağlar. Vokalistler, gitaristler ve klakson çalanlar tarafından yaygın şekilde kullanılan bu mikrofonların her uygulamaya özel oluşturulmuş şekilleri bulunur.

İki Verici Tipi
İki verici tipi kendi içlerinde çok farklı görünseler de temel fonksiyonları aynıdır: Ses sinyallerini radyo sinyallerine çevirerek alıcıya direkt olarak aktarmak. Neyi mikrofonla kullanacağınıza göre verici seçimi gerçekleştirmeniz gerekir.
El Tipi: Mikrofonun tutulan kısmına yerleştirilmiştir ve genelde vokalistler tarafından kullanılır.
Bodypack: Kullanıcının kemerine, vücuduna, gitar askısına veya enstrümanına bağlanan bu vericiler, ortalama bir deste iskambil kağıdı boyutundadır ve genelde enstrümanlarla ve kafa tipi mikrofonlarla kullanılır. Örneğin, şarkı söyleyen bir baterist veya klavyeci, genelde Bodypack vericiye bağlı bir kafa tipi vokal mikrofonu kullanır.

İki Alıcı Tipi
Tek Anten: Bu tür alıcılarda standart FM radyolarda olduğu gibi tek anten bulunur. Daha ucuz olabilir ancak kullanıcı hareket ettikçe anlık kesilmeler yaşanabilir. Bu durum radyo sinyalinin bir kısmı metal objeler tarafından yansıtıldığında gerçekleşir. Böylece alıcının anteninde sinyal kaybı oluşur.
Diversity: Bu tür alıcılarda 2 adet anten ve en iyi sinyal kalitesine göre bu antenleri ayarlayan bir akıllı devre bulunur. Bir anten neredeyse kesinlikle temiz bir alacağı için kesilme riski oldukça azdır.

Radyo Frekansları: UHF veya VHF
Ne tür bir vericiye (el tipi veya Bodypack) ve alıcıya (tek anten veya Diversity) ihtiyacınız olduğuna karar verdikten sonra belirlemeniz gereken son şey sesi VHF (Very High Frequency/Çok Yüksek Frekans) veya UHF (Ultra High Frequency/Ultra Yüksek Frekans) seçeneklerinden hangisi ile ileteceğinizdir. Kablosuz mikrofonlarda iki seçenek de mümkündür. CHF ve YHF arasında radyo karakteristiği olarak farklılıklar bulunsa da ses kalitesinde hiçbir fark yoktur. VHF veya UHF seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörler parazit oluşma ihtimali ve gereken kablosuz sistem sayısıdır.

Ne kadara mal olacak?
Çoğu kullanıcının ihtiyacını dinamik mikrofonlar karşılar. Dinamik mikrofonlar basit bir tasarıma sahip olduğu için daha karmaşık tasarıma sahip kondenser mikrofonlara oranla uygun fiyatlıdır. Aynı mantıkla baktığımızda  stüdyo mikrofonlarının neden canlı performans mikrofonlarından genelde daha pahalı olduğunu anlayabiliriz.
Daha yüksek fiyatlar ödendiğinde elde edilenler:
-Daha az tutuş sesi
-Geliştirilmiş ses kalitesi
-Düşük Feedback ve yüksek Gain (daha yüksek ses basınç seviyeleri için)
-Daha sağlam kasa yapısı (kartuşta daha az plastik ve daha fazla metal parça) ile arttırılmış dayanıklılık
-Daha yumuşak/geniş frekans tepkisi

Tüm mikrofon üreticileri, başlangıç seviyesi, sahne müzisyenleri ve profesyoneller (canlı ses güçlendirme ve stüdyo kaydı) için mikrofonlar tasarlar. Fiyatlandırmalar da buna göre yapılır. Doğru mikrofonu seçmek için aşağıdaki standartlamaları kullanabilirsiniz:

Düşük Fiyat: Günlük kullanım ve prova
Orta Fiyat: Günlük kulüp ve turne kullanımı
Yüksek Fiyat: Üst kalite kurulumlar ve talep kâr ortamlarda kullanım

Mikrofon seçiminde temel olan ne ile ve nerede kullanacağınızı tam olarak kavrayarak ona göre seçim yapmaktır. Eğer zorlanıyor ve uzman görüşüne ihtiyaç duyuyorsanız, sitemizin uzmanlarına danışarak sizin için en iyi seçimi yapabilirsiniz!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.